Tuesday, August 18, 2009

First meeting SAM

The new executive committee of the Sportswriters Association of Malaysia (SAM) will be meeting for the first time this Thursday.

Would appreciate feedback and suggestions from all parties to help us reenergise SAM.

Thank you

10 comments:

epain said...

dgn penuh rasa hormat...

first and foremost yg perlu dilihat ahli majlis ialah keahlian...

bukan dr segi penambahan tetapi lebih kepada kemaskini maklumat keahlian terutamanya mengenai contacts setiap ahli...

kalau ada database ahli, rasanya baik di kemaskini...kalau sebelum ini tak teratur dibetulkan semula, kalau dah sememangnya in order dimantapkan lagi...

sy rasa buat permulaan perkara ni harus diberi perhatian...nampak remeh tetapi penting...

bab lain, sy percaya ahli majlis sedang memikirkan cara utk menambahkan sumber kewangan SAM...

sekian cadangan dan pandangan ikhlas sy...

Noor Hasilah Ismail said...

dear friend,
SAM mesti mengikut peredaran masa. The first thing SAM should do is to have its own website (yang sentiasa dikemaskini...bukan setakat ada sahaja). It doesn't cost much to have a website. Kalau tak ada peruntukan buat website, buat blog (which is free...heh heh). Jika ada website, pendaftaran keahlian boleh dibuat secara online. Menerusi website juga SAM boleh buat duit menerusi iklan. selain itu menerusi website SAM boleh memaklumkan segala kegiatan dan mendapatkan maklum balas. Selain website, maklumat terkini boleh disebarkan menerusi SMS blasting. SMS blasting hanya boleh dibuat sekiranya SAM mempunyai semua nombor contact ahli2nya.

rizal hashim said...

salam tuan presiden,

1. lantik ahli exco yang sanggup buat kerja sukarelawan. kena ambik kawan-kawan daripada media prima, akhbar cina dan tamil supaya kekuatan team seimbang dan publisiti sampai kepada khalayak lebih besar.

2. saran agar semua pemegang jawatan buat kerja, jangan dah menang tapi tak buat kerja. ketika saya setiausaha, cabarannya - memastikan ahli exco buat kerja. jangan ada mesyuarat jam 10 pagi tapi datang 12.30pm. ingat, semua orang ada kerja dan tugas masing-masing. ini sukarela. tak boleh buat, belah...KALAU RASA PENAT DAN TAK BOLEH COPE DENGAN TUGAS, SILA LETAK JAWATAN.

3. buat lawatan kepada semua media houses, buat perjumpaan dengan sports desk dan jelaskan SAM dan misi serta visi SAM.

4. membership drive - sekarang ada bernama tv, astro awani, astro supersports, ajak mereka sama-sama menyumbang idea dan tenaga, jadikan sam sebagai platform bertukar pendapat dan share the same mission statement - how best to convey ideas in promoting and developing sports.

5. i like jaiho malaysia's idea, to open sam's membership to sports marketing individuals. Explore the idea and sam may have to put this on fine print so that it becomes constitutional and beyond dispute.

6. bakar, please ask TV3 and media prima to support. just because you are no longer the president does not mean you cannot carry stories on SAM. let's be magnanimous and think of the bigger picture.

7. look into SAM cards and AIP cards.

8. sam boleh buat SAM84 or sportswritersmalaysia.blogspot.com to publicise its activities instead of investing on a web portal. aktiviti disiarkan di blog dan diemel kepada semua ahli.

9. adakan rumah terbuka SAM and ajak members, athletes dan officials selepas RAYA...

10. check dengan ROS status dan file SAM.


sekian

yang ikhlas

LOOSE CANNON

Ahmad Khawari Isa said...

Thanks friends

will digest and bring it to the meetings

do hope this line of communication will continue in the future, for the betterment of SAM

thanks again

Anonymous said...

Sdr Rizal, tahniah sbb bg banyak idea bernas kat Mr. President. Sokong utk dilakukan oleh Exco yg baru. BTW wonders why 'ia tidak dilaksanakan' masa Mr. LC duduk dalam Exco Tertinggi SAM....umph...

XABI ALONSO
LARKIN

rizal hashim said...

Xabi,

1. Saya tidak habiskan tempoh/term saya kerana beberapa sebab.

Exco dipilih jadi ada di kalangan yang dipilih tidak buat kerja.

2. Presiden ketika itu Shaukei Kahar membuat lawatan ke semua media houses, termasuk luar KL, Penang, Kuantan...ketika itu membership drive driven by presiden.

masa itu tidak ada awani, bernama tv.

Memang kita tidak buka membership kepada sports marketing people kerana members tak setuju

SAM cards SAM buat sendiri di pejabat manakala AIP cards dihantar ke AIPS.

8. Masa tu Malaysia belum terdedah kepada blog jadi kita pun tak buat blog

9. Disebabkan tak cukup term, saya tak delah organise rumah terbuka atau buka puasa.


sekian

Anonymous said...

Mungkin juga boleh dibuka keahlian kepada pengomen-pengomen blog yang bukan reporter sebagai ahli bersekutu (tidak layak mengundi) kot?

langkah damai said...

betul , buka keahlian kepada semua , tidak perlu ekslusif kepada media sahaja , biar penulisan sukan di Malaysia lebih meriah , walaupun sukan di Malaysia beberapa acara je yang meriah sebenarnya, tapi untuk seiring dengan dgn teknologi , website mesti ada bro , selamat maju jaya...

Anonymous said...

Kepada Presiden SAM,

Saya ingin menjadi ahli SAM, macam mana saya boleh menyertainya. Apa yang perlu saya melakukan untuk menyertai SAM? Saya bukan seorang pemberita tp cuma seorang blogger sukan tempatan.

Sekian.

coretan_khalayak said...

maklumlah komentar dari wartawan yang tak makan gaji tu kan selalunya lebih terbuka , belakangnya tiada lembaga gelap yang menyekat nya.. :)